/Nowości i inspiracje/Produkty/NOWOŚĆ: Kompostowniki domowe Bokashi

NOWOŚĆ: Kompostowniki domowe Bokashi

26.04.2023

Chcesz maksymalnie wykorzystać odpady organiczne w swoim domu? Chciałbyś kompostować w swoim mieszkaniu, ale nie masz odwagi kompostować z dżdżownicami? Mamy dla Ciebie wieści! Od niedawna można u nas znaleźć również kompostowniki do domu Bokashi! Poznaj ich zalety!

Kompostowniki domowe Bokashi zapewnią ekologiczne kompostowanie odpadów kuchennych bezpośrednio w Twoim domu. Korzystając z tego małego i kompaktowego systemu, możesz z łatwością zamienić większość odpadów spożywczych (w tym gotowaną żywność, mięso, ryby i sery) w kompost bogaty w składniki odżywcze. Ponadto bez zapachu i much.
Na wyjściu kompostownika powstaje następnie przefermentowana materia organiczna oraz płynny napar/herbata Bokashi - stanowiąca doskonały naturalny nawóz wzmacniający.
Po 2-4 tygodniach sfermentowaną materię organiczną można wykorzystać jako przyspieszacz kompostu lub zmieszać z glebą w celu poprawy jej jakości. Po 4 tygodniach masę można już stosować jako nawóz.
 

Nowe domowe kompostowniki Bokashi:














Dla prawidłowego przebiegu fermentacji metodą Bokashi polecamy również zakup mieszanki przyspieszającej kompostowanie Bokashi, która składa się z wymieszanych efektywnych mikroorganizmów, wody, cukru i otrębów. W języku angielskim mieszanka Bokashi jest określana jako mieszanka Bokashi lub otręby Bokashi, gdzie słowo „bran” oznacza „otręby”, co opisuje główny składnik tej skutecznej posypki.








Przedmioty, które MOŻNA i NIE MOŻNA wkładać do kompostownika:

Jak prawidłowo kompostować metodą Bokashi:

  1. Umieść resztki jedzenia w kompostowniku Bokashi. Pokrój duże części na mniejsze kawałki.
  2. Przy każdym napełnianiu przykryj lekką warstwą mieszanki kompostowej.
  3. Zawsze dokładnie zamykaj pojemnik po każdym napełnieniu.
  4. Stopniowo napełniaj pojemnik na kompost resztkami jedzenia, aż pojemnik się zapełni. Zawsze przykryj sproszkowaną mieszanką kompostu i szczelnie zamknij.
  5. Regularnie odpompowywać płyn fermentacyjny z kompostownika (raz na 3-5 dni). Płynu można używać jako nawozu do podlewania kwiatów.
  6. Po napełnieniu kompostownika pozostaw szczelnie zamknięty pojemnik do fermentacji przez 14 dni. Nie zapomnij regularnie spuszczać płynu za pomocą kranu.
  7. Powstały w ten sposób materiał wsypujemy do powstałego dołka w ziemi i zasypujemy ziemią lub dodajemy do kompostu ogrodowego. Następnie zaleca się pozostawienie materiału na 4 tygodnie.
Dzwoń za darmo
Pon-Pt, 7:00 - 17:00
logo

Wyposażymy Twoją firmę w 48h

B2B Partner sp. z o.o.
Królewska 65A/1
30-081 Kraków

© 2010 - 2024 B2B Partner - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Profesjonalny e-sklep skrojony na miaręshopsys