UWAGA: W dniu 25.04.2024 w godzinach 5:00 - 11:00 nastąpiła przerwa w świadczeniu usług komunikacyjnych na naszej stronie internetowej. Wiadomości wysłane w tym momencie na nasze adresy e-mail nie zostały dostarczone. Przepraszamy za komplikacje. Więcej informacji.

Jak kompostować Bokashi?

28.04.2023

Chciałbyś kompostować w swoim mieszkaniu, ale nie masz odwagi kompostować z dżdżownicami? Użyj kompostowania Bokashi! Jedna z najskuteczniejszych metod recyklingu organicznych odpadów kuchennych. Co dokładnie otrzymujesz z kompostowania Bokashi i co jest do tego potrzebne, napisaliśmy dla Ciebie w tym artykule.

Czym jest domowe kompostowanie Bokashi?

Metoda Bokashi to jedna z najskuteczniejszych metod recyklingu organicznych odpadów kuchennych przy użyciu naturalnych materiałów. Koncepcja Bokashi była używana od wieków w wielu krajach azjatyckich, ale rozwój tej koncepcji na większą skalę nastąpił dopiero w latach 80. XX wieku w Japonii. Cel był prosty – zmniejszyć ilość chemii stosowanej w rolnictwie.
Kompostowanie Bokashi odbywa się zwykle w hermetycznym pojemniku przy użyciu aktywatora kompostu, który zawiera mieszankę ekologicznych mikroorganizmów, bakterii i drożdży. W składzie mieszanki przyspieszającej kompostowanie Bokashi znajdziemy głównie otręby pszenne, cukier oraz mikroorganizmy.

Kompostowanie metodą Bokashi polega na beztlenowej fermentacji pozostałości organicznych - fermentacji bez dostępu powietrza. Skuteczne mikroorganizmy w mieszance bokashi aktywują się, gdy zmokną. Konieczne jest zatem ciągłe przeplatanie resztek organicznych warstwami mieszanki bokashi, którą zawsze dociskamy w pojemniku szpachelką, aby usunąć nadmiar powietrza z materiału i pojemnika oraz zapobiec powstawaniu czarnej pleśni.

Co zyskujesz dzięki kompostowaniu Bokashi?

Produktem wyjściowym kompostownika Bokashi jest następnie przefermentowana materia organiczna oraz płynny napar/herbata Bokashi - będąca produktem ubocznym kompostowania i służąca również jako doskonały naturalny nawóz wzmacniający. Znana jest również jako „herbata Bokashi”.

Po 2-4 tygodniach przefermentowaną materię organiczną można wykorzystać jako przyspieszacz kompostu lub zmieszać z glebą w celu poprawy jej jakości. Po 4 tygodniach masę można już stosować jako nawóz.

Co jest potrzebne do przetwarzania pozostałości organicznych za pomocą bokashi?

  • Specjalny kompostownik bokashi z kurkiem, izolującą pokrywą i podwójnym dnem
  • Mieszanka Bokashi zawierająca wysuszone mikroorganizmy, bakterie i drożdże
  • Odpady organiczne z kuchni i gospodarstw domowych

Przedmioty, które MOŻNA i NIE MOŻNA wkładać do kompostownika:

Jak prawidłowo kompostować metodą Bokashi:

  1. Umieść resztki jedzenia w kompostowniku Bokashi. Pokrój duże części na mniejsze kawałki.
  2. Przy każdym napełnianiu przykryj lekką warstwą mieszanki kompostowej.
  3. Zawsze dokładnie zamykaj pojemnik po każdym napełnieniu.
  4. Stopniowo napełniaj pojemnik na kompost resztkami jedzenia, aż pojemnik się zapełni. Zawsze przykryj sproszkowaną mieszanką kompostu i szczelnie zamknij.
  5. Regularnie odpompowywać płyn fermentacyjny z kompostownika (raz na 3-5 dni). Płynu można używać jako nawozu do podlewania kwiatów.
  6. Po napełnieniu kompostownika pozostaw szczelnie zamknięty pojemnik do fermentacji przez 14 dni. Nie zapomnij regularnie spuszczać płynu za pomocą kranu.
  7. Powstały w ten sposób materiał wsypujemy do powstałego dołka w ziemi i zasypujemy ziemią lub dodajemy do kompostu ogrodowego. Następnie zaleca się pozostawienie materiału na 4 tygodnie.
Dzwoń za darmo
Pon-Pt, 7:00 - 17:00
logo

Wyposażymy Twoją firmę w 48h

B2B Partner sp. z o.o.
Królewska 65A/1
30-081 Kraków

© 2010 - 2023 B2B Partner - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Profesjonalny e-sklep skrojony na miaręshopsys