UWAGA: W dniu 25.04.2024 w godzinach 5:00 - 11:00 nastąpiła przerwa w świadczeniu usług komunikacyjnych na naszej stronie internetowej. Wiadomości wysłane w tym momencie na nasze adresy e-mail nie zostały dostarczone. Przepraszamy za komplikacje. Więcej informacji.

Czego nie powinno zabraknąć w profesjonalnej gastronomii?

24.04.2023

Zamierzasz otworzyć własny lokal lub zajmujesz się przebudową istniejącej restauracji, jadalni lub otwierasz nowe bistro? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek, czego nie powinno zabraknąć w profesjonalnej gastronomii!
Otwarcie lub przebudowa profesjonalnego biznesu gastronomicznego niesie ze sobą m.in. falę entuzjazmu i oczekiwań, ale też niestety falę urzędniczych wymagań, formalności i zakupów niezbędnego od początku wyposażenia. Ale jak wyposażyć profesjonalny lokal gastronomiczny, aby o niczym nie zapomnieć?
Zanim zaczniesz planować i otwierać, polecamy odpowiedzieć sobie w szczególności na następujące pytania:

  • Czy wiesz dokładnie, jakie standardy, formalności i wymagania trzeba spełnić?

  • Jak sfinansujesz otwarcie lub przebudowę zakładu?

  • Czy masz wystarczającą siłę roboczą?

  • Dla kogo będzie zakład przeznaczony i w jakiej lokalizacji będzie umieściony?

Wymagania urzędowe i formalności

Zatwierdzenie nowego lub remontowanego lokalu gastronomicznego to stosunkowo złożony proces, który wiąże się przede wszystkim z szeregiem wymogów urzędowych.
Umieścienie lokalu gastronomicznego i sam wniosek projektu gastronomicznego zaleca się rozwiązać od początku z projektantem i ekspertem specjalizującym się w operacjach gastronomicznych, którzy znają niezbędne wymagania dotyczące standardów higienicznych i pomogą Ci we wszystkim na początku.
W przypadku oficjalnej aprobaty nie należy lekceważyć w szczególności następujących wymagań urzędowych:

  • Pozwolenie władz budowlanych
  • Przepisy i normy higieniczne
  • HACCP - system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli w zarządzaniu bezpieczeństwem i higieną żywności
  • Wymagania operacyjne
  • Zatwierdzenie i wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli żywności Państwowej Inspekcji Sanitarnej

Dobrze zaprojektowane i funkcjonalne wnętrze

Jeszcze przed faktycznym zatwierdzeniem ważne jest, aby sporządzić wniosek projektu dla Twojego obiektu gastronomicznego. Pierwszym krokiem w ramach definiowania projektu Twojego obiektu gastronomicznego jest zajęcie się w szczególności jego przyszłym kształtem. Wnętrze Twojej restauracji czy jadalni powinno być nie tylko atrakcyjne i wygodne dla klientów, ale także funkcjonalne dla Twoich pracowników i zgodne z przepisami higienicznymi.
Odpowiednio zaprojektowane wnętrze powinno również zapewniać minimum przeszkód, a z drugiej strony maksymalną efektywność pracy.
Placówka gastronomiczna typu stołówka lub restauracja dzieli się zazwyczaj na część magazynową, część operacyjną oraz jadalnię dla gości.

Zaopatrzenie w wodę i odprowadzanie ścieków

W swojej profesjonalnej działalności gastronomicznej nie zapomnij o obowiązkowym zaopatrzeniu w wodę pitną.
Obowiązkowe jest również rozwiązanie w zakresie odprowadzania ścieków, które można wykonać podłączając się do kanalizacji lub wyposażając zakład w urządzenie do zbierania i odprowadzania ścieków.

Pomieszczenia produkcyjne i operacyjne - według pojemności i zakresu działalności

Jedną z innych kluczowych części, których zdecydowanie nie powinno zabraknąć w lokału gastronomicznym, są pomieszczenia produkcyjne i operacyjne. Ich wygląd i wyposażenie powinny odpowiadać nie tylko zakresowi prowadzonej przez Państwa działalności, ale również zastosowanym procedurom technologicznym i zasadom higieny.
Pomieszczenia produkcyjne i operacyjne powinny być wyposażone w sprzęt technologiczny dostosowany do potrzeb lokalu, ale także w powierzchnię roboczą i sprzęt roboczy wykonany z materiału przeznaczonego do kontaktu z żywnością i posiłkami.

W rozplanowaniu przestrzeni produkcyjnej należy zadbać o to, aby poszczególne przestrzenie były od siebie odseparowane oraz aby nie było skrzyżowań pomiędzy tzw. strefą „nieczystą” (pomieszczenia przeznaczone do przygotowywania surowej żywności, zmywania naczyń, usuwania śmieci) i strefą „czystą”, w której odbywa się obróbka cieplna żywności i przygotowywanie żywności do jej ostatecznej postaci.
Separacja przestrzeni może być wykonana strukturalnie lub przynajmniej operacyjnie. Jednak we wszystkich działaniach zawsze konieczna jest procedura jednokierunkowa.

Właściwa technologia o wysokiej jakości i sprzęt gastronomiczny

W części produkcyjnej Twojej profesjonalnej gastronomii również nie powinno zabraknąć odpowiednich technologii o wysokiej jakości (takich jak miksery, piece konwekcyjne, kuchenki, lodówki, ubijaczki czy piece parowe i inne urządzenia) określonych przez Twoją główną działalność.
Następnie uzupełnij swój lokal gastronomiczny o meble, wykonane z stali nierdzewnej o wysokiej jakości, które są podstawą każdej dobrej kuchni. Idealnym rozwiązaniem jest stal nierdzewna o wysokiej jakości, która charakteryzuje się długą żywotnością i łatwą konserwacją.
Stoły ze stali nierdzewnej zapewnią niezbędny komfort podczas przygotowywania posiłków. Regały i półki ze stali nierdzewnej zapewnią w kuchni wystarczająco dużo miejsca do przechowywania składników i przyborów, aby wszystko było zawsze pod ręką.




































































Pamiętaj jednak, że niektóre potrawy i naczynia wymagają bardziej spójnego przechowywania. Dlatego zalecamy zakup również szafek i pojemników ze stali nierdzewnej.




































































Nie zapomnij również o pojemnikach gastro ze stali nierdzewnej do przygotowywania, gotowania, pieczenia i serwowania gotowych posiłków. Ruchome podstawki pod garnki są praktycznym pomocnikiem, gdy brakuje miejsca, zwłaszcza do przechowywania większej ilości ugotowanych potraw.










































































Nasza rada: Przy wyborze technologii i sprzętu gastronomicznego polecamy skorzystanie z pomocy eksperta, który pomoże w opracowaniu planu idealnego rozplanowania przestrzeni, a dodatkowo w doborze sprzętu gastronomicznego, który będzie nie tylko wydajny i funkcjonalny, ale przede wszystkim zgodnie z ergonomią i standardami miejsca pracy.

Lodówki i zamrażarki

W Twojej gastronomii nie powinno zabraknąć wydajnych lodówek i zamrażarek, które nie tylko zapewniają utrzymanie żywności w idealnej temperaturze, ale także nadają się do przechowywania schłodzonych napojów i żywności. Do szokowego chłodzenia i zamrażania żywności zalecamy zakup urządzenia do szybkiego zamrażania, które służy do usuwania ciepła z posiłków po ugotowaniu.

Żywność i magazyny żywności - jak je wyposażyć?

Żywność do produkcji posiłków i posiłki należy przechowywać w taki sposób, aby przestrzegane były warunki przechowywania określone przez producenta lub specjalny przepis prawny. Jednocześnie magazyny żywności i posiłków muszą umożliwiać przechowywanie zgodnie z ich charakterem i warunkami przechowywania.
Wskazane jest wyposażenie magazynów do przechowywania żywności w regały o wysokiej jakości, które są przeznaczone do przechowywania żywności, oraz zakupić maty lub urządzenia do zawieszania. Regały półkowe do magazynów charakteryzują się dużą nośnością poszczególnych półek oraz wystarczającą powierzchnią magazynową. Jeśli potrzebujesz więcej miejsca do przechowywania, możesz je również łatwo rozszerzyć o dodatkowe półki.






























































Możesz również wyposażyć magazyn, w tym regały, w praktyczne pojemniki odpowiednie dla przemysłu spożywczego oraz kanistry na żywność.












































W magazynie powinno znaleźć się również urządzenie pomiarowe do sprawdzania czynników fizycznych panujących w pomieszczeniu – w szczególności temperatury.

Jadalnie i stołówki

Stworzenie przestrzeni do konsumpcji serwowanego jedzenia powinno również odpowiadać nie tylko zakresowi prowadzonej działalności, zabiegom technologicznym, ale również grupie docelowej Twoich potencjalnych klientów.
Dlatego na samym początku dobrze jest ustalić, ile przestrzeni masz do dyspozycji w swoim zakładzie i ilu klientów chciałbyś w nim idealnie pomieścić. Pomyśl nie tylko o miejscach do siedzenia, ale także o odpowiednio dużych przejściach między poszczególnymi stolikami, aby obsługa mogła między nimi swobodnie przechodzić.

Solidne stoły do ​​jadalni o wysokiej jakości

Ważne jest odpowiednie wyposażenie jadalni w stoły wysokiej jakości, które powinny wytrzymać częste użytkowanie, przenoszenie i zmianę klientów w różnych odstępach czasu. Stół do jadalni powinien być również łatwy do mycia i konserwacji.










































































Przyjętą zasadą jest, aby podczas siedzenia przy stole zapewnić przynajmniej 0,7 m2 przestrzeni osobistej dla jednego gościa. Polecamy jednak wybranie większej przestrzeni, ponieważ nikt z nas nie chce jeść w przepełnionej restauracji i słyszeć niemal wszystko, co rozmawiają przy sąsiednim stoliku.
Nasza wskazówka: Wybierając meble, zawsze preferuj mniejsze stoliki, które w razie potrzeby mogą goście wygodnie złączyć. Wymagają jednak nieco większej inwestycji początkowej, która zwróci się w przyszłości. W końcu nikt z nas nie chce siedzieć przy stole z kimś nieznajomym.

Najlepiej krzesło o większej nośności

Biorąc pod uwagę charakterystyczny styl np. Twojej restauracji, przy wyborze konkretnego mebla warto również wziąć pod uwagę jego nośność. W przypadku typowych mebli do jadalni do użytku domowego nośność krzeseł wynosi zwykle około 100 kg. W przypadku restauracji zaleca się wybór krzeseł do jadalni o nośności od co najmniej 120 kg do 200 kg.






































































































































Ponadto w stołówce nie powinno zabraknąć m.in. obrusów, szklanek, sztućców i talerzy, a także sprzętu do przygotowywania kawy i herbaty, który jest kluczowym czynnikiem wpływającym na zadowolenie klientów. Dlatego zalecamy dodanie do Twojego lokalu wysokiej jakości ekspresu do kawy i dozownika gorącej wody.




















Praktyczne, trwałe i jednocześnie eleganckie wózki kelnerskie ze stali nierdzewnej możesz wykorzystać również do transportu lub serwowania dużych ilości jedzenia pomiędzy poszczególnymi częściami Twojego lokalu.












































Pomieszczenie gospodarcze, sanitacja i pojemniki na odpady

Pomieszczenie gospodarcze, sprzęt do czyszczenia i konserwacji zapewniający rutynowe codzienne czyszczenie i higienę oraz pojemniki na odpady, które muszą być wykonane z materiałów umożliwiających sanityzację i być w pełni zamykane, powinny być również częścią każdego zakładu w celu zachowania wysokich standardów higienicznych.














Sprzęt do sprzątania i konserwacji to np. wysokiej jakości wózki do sprzątania, mopy, szmaty, wydajne odkurzacze przemysłowe czy środki czyszczące i dezynfekujące. Dodatkowo w pomieszczeniu gospodarczym powinna znajdować się również woda pitna, zlewozmywak oraz w razie potrzeby szafka gospodarcza do przechowywania środków czyszczących.

Pomieszczenie higieniczno-sanitarne

Zgodnie z normami Twój lokal gastronomiczny powinien również posiadać niezbędne toalety i zaplecze sanitarne dla klientów, wyposażone w umywalkę z bieżącą wodą pitną, wyposażone w dozowniki mydła i środków dezynfekujących, papierowe serwetki jednorazowe lub suszarki do rąk, odświeżacze powietrza, które można uzupełnić o zapasowe wkłady mydła w płynie, środek dezynfekujący czy ręczniki papierowe i papier toaletowy.
















































































Ile toalet jest faktycznie potrzebnych w restauracji?

Toalety zawsze powinny być oddzielne dla mężczyzn i kobiet. Liczba toalet jest ustalana w zależności od pojemności gości. Dla pracowników konieczne jest dodanie toalet, a także miejsca do przechowywania rzeczy osobistych, umywalni, ewentualnie prysznica oraz w niektórych przypadkach świetlicy.

Funkcje bezpieczeństwa

Nie zapomnij wyposażyć swojego zakładu w zabezpieczenia, które ochronią nie tylko ludzi, ale takže cały budynek. Do obowiązkowych zabezpieczeń należą w szczególności gaśnice, apteczki, wytrzymałe maty przemysłowe, taśmy antypoślizgowe oraz ochraniacze, które służą zapobieganiu ewentualnym wypadkom.












































Dzwoń za darmo
Pon-Pt, 7:00 - 17:00
logo

Wyposażymy Twoją firmę w 48h

B2B Partner sp. z o.o.
Królewska 65A/1
30-081 Kraków

© 2010 - 2023 B2B Partner - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Profesjonalny e-sklep skrojony na miaręshopsys